Merck betrapt op oneigenlijk gebruik van proefkonijnen

Minstens één wetenschappelijke studie naar de bijwerkingen van de pijnstiller Vioxx was primair bedoeld om de reclamecampagne voor dat middel te ondersteunen. Dat stellen Amerikaanse medici in het tijdschrift Annals of Internal Medicine. Ze baseren zich op interne Merck-memo’s die omhoog zijn komen drijven tijdens diverse rechtszaken rond Vioxx.

Als de beschuldigingen kloppen, dan zou voor de eerste keer keihard zijn aangetoond dat de farmaceutische industrie klinische proeven uitvoert voor marketingdoeleinden, en daarbij dus speelt met de gezondheid van onwetende patiënten. Tot nu toe bleef het bij donkerbruine vermoedens.

De zogeheten ‘Advantage’ studie werd in 1999 uitgevoerd en in 2003 gepubliceerd, eveneens in Annals of Internal Medicine. Hij vergeleek de bijwerkingen van Vioxx met die van naproxen bij patiënten met osteoartritis. De resultaten waren positief.

Een jaar later moest Merck Vioxx halsoverkop van de markt halen omdat het middel de kans op hartproblemen en beroertes bleek te verdubbelen. Er zouden talloze doden door zijn gevallen. Sindsdien regent het rechtszaken, vooral omdat er sterke vermoedens bestaan dat Merck al veel eerder van de problemen afwist.

Tijdens die rechtszaken blijken nu memo’s van Merck-stafleden te zijn opgedoken, waarin gesteld wordt dat de Advantage-proef specifiek was ontworpen om Vioxx te introduceren bij huisartsen zodra het door de FDA zou zijn goedgekeurd. In vaktermen heet zoiets een ‘seeding study’.

Er wordt gerefereerd aan een ander memo waarin de verantwoordelijkheid voor het bepalen van de doelstellingen, de opzet van de proef en het toezicht op de uitvoering bij de marketingafdeling wordt gelegd.

Een van de marketeers zou in een interne e-mail hebben opgemerkt: “It may be a seeding study, but let’s not call it that in our internal documents.”

In een officiële reactie ontkent Merck alles. Het zou wel degelijk nuttig zijn geweest om de bijwerkingen te vergelijken, en de studie zou wel degelijk door échte researchers zijn verricht.

bron: New Scientist, Reuters

Onderwerpen