Let op de barstjes.

Outsourcing breekt Märklin zuur op

Een (waarschijnlijk) Chinese toeleverancier heeft een nieuwe manier gevonden om zijn land in diskrediet te brengen. Een batch miniatuurlocomotiefjes, geproduceerd in opdracht van de Duitse marktleider Märklin, blijkt langzaam te verkruimelen als gevolg van wat in vakkringen ‘zinkpest’ wordt genoemd.

De affaire heeft de landelijke pers gehaald doordat Märklin de chef van de ontwikkelafdeling vorige maand bijna letterlijk de deur uit heeft getrapt. De man (23 dienstjaren) kon uiteraard niets aan de materiaalproblemen doen maar bemoeide zich wel met een discussie over de kwestie op een liefhebbersforum op internet. Hij schijnt daar te hebben beweerd dat het haast wel om clandestiene, vervalste modellen moest gaan. Achteraf bleek dat aantoonbaar onjuist, wat de naam van Märklin nog verder beschadigde. De zaak dient momenteel voor het Arbeitsgericht in Stuttgart.

Modeltreintjes en modelauto’s worden vaak gegoten uit ‘zamak’, een legering met een relatief laag smeltpunt die naast zink ook een paar procent aluminium, magnesium en koper bevat. ‘Zinkpest’ is de populaire aanduiding voor een combinatie van corrosie en kristallisatie die optreedt bij onjuist samengestelde zamak. Het leidt tot inwendige materiaalspanningen die uiteindelijk het gietwerk laten barsten. Bij oudere modellen treedt het verschijnsel vrij vaak op, tot verdriet van verzamelaars. Maar tegenwoordig is men in staat om legeringen zo netjes samen te stellen dat zinkpest nog maar heel zelden voorkomt.

De aangetaste Märklinmodellen stammen uit 2001. Op dat moment weigerde het bedrijf pertinent om toe te geven dat het de productie uitbesteedde naar lagelonenlanden, behalve in de VS waar het wettelijk verplicht is om de herkomst op de verpakking te vermelden.

Tot nu toe lijkt het slechts om één kleine serie locomotieven te gaan (voor de liefhebbers: Köf II, catalogusnummer 36805). Maar het bedrijf, dat toch al in de rode cijfers zit, kan de negatieve publiciteit er eigenlijk niet bij hebben.

Intussen wordt op een ander internetforum zout in de wond gewreven door de aandacht te vestigen op een vacature-advertentie van een grote Chinese modeltreintjes-onderaannemer...

bron: Handelsblatt

Onderwerpen