Vijfde tumortype bestaat niet

Een nieuwe borstkankertest van 50 genen kan vier types borstkanker onderscheiden, en voorspellen welke therapie het beste aanslaat. De nieuwe test is volgens de onderzoekers van Washington University in St Louis betrouwbaarder en uitgebreider dan de huidige OncotypeDX test, die al in ziekenhuizen wordt gebruikt.

De test onderscheidt vier bekende typen borstkanker: luminaal A, luminaal B, Her2-verrijkt en basale borstkanker. Het vijfde type, ‘normal-like’ borstkanker, blijkt nu helemaal geen vijfde type te zijn. Volgens de onderzoekers zitten er bij zo’n uitslag gewoon te weinig kankercellen in het monster.

De artsen probeerden de test uit op 133 borstkankerpatiënten en ontdekten dat de test goed voorspelt welke therapie het beste gaat werken. Luminaal A-borstkanker is niet gevoelig voor chemotherapie, maar kan beter met hormoontherapie worden aangepakt. Een van de agressievere tumortypes, luminaal B, reageerde niet op chemotherapie.

De Amerikaanse artsen publiceerden hun resultaten in Journal of Clinical Oncology. De volgende stap is om de test uit te proberen op weefselmonsters van patiënten die al behandeld zijn, om te zien of de toegepaste behandeling wel de juiste was. De test is inmiddels gepatenteerd.

Bron: Washington University School of Medicine

Onderwerpen