Bouw mega-rampencomplex bij Terneuzen gaat door

In de Koegorspolder bij Terneuzen verrijst dit jaar Europa’s grootste multidisciplinaire oefen- en kenniscentrum voor ondergrondse calamiteiten. Veiligheidsbedrijf Ricas, de provincie Zeeland en de gemeente Terneuzen hebben woensdag de laatste handtekeningen gezet.

De plannen waren in september 2007 al aangekondigd, maar tot nu toe was het niet zeker of Group4Securicor, het moederconcern van Ricas, de bouw zou laten doorgaan.

Het ‘Underground’-complex wordt 20 hectare groot en kent een veel hoger ambitieniveau dan de trainingscentra die nu al bestaan, onder meer in Vlissingen en Rotterdam. Brandweer en hulpdiensten zullen er onder meer kunnen spelen met een 300 meter lange verkeerstunnel, een metrotunnel met station, een parkeergarage, een chemische fabriek en een helikopterplatform.

Tot nu toe moet worden geoefend in échte tunnels en ondergrondse bouwwerken. Dat kan eigenlijk alleen als ze nog niet voor het publiek zijn geopend, of tijdelijk zijn gesloten voor onderhoud.

‘Underground’ kost ruim dertig miljoen en levert 150 arbeidsplaatsen op. Het centrum moet in maart 2009 klaar zijn, want voor die maand heeft Ricas al cursisten geboekt.

bron: PZC

Onderwerpen