Mug gelokt zonder putlucht

Synthetisch mengsel helpt muggenstudie

Een nieuwe goedkope stof kan muggen aantrekken, zonder stank te verspreiden. Het mengsel van onder andere 0,9 microgram/L trimethylamine en 0,15 ng/L nonanal trekt steekmuggen even makkelijk aan als de meeste lokmiddelen, maar mensen kunnen dit mengsel niet ruiken, publiceren biologen van de University of California in Davis in PLoS ONE.


Het nieuwe lokmiddel kan een uitkomst zijn voor wetenschappers die de steekmuggen willen bestuderen. De steekmuggen van het geslacht Culex zijn een gewild studieobject, omdat ze een aantal vervelende ziektes overdragen op mensen en dieren, zoals het Westnijlvirus en Saint Louis encefalitis.

Biologen zetten daarom vallen met daarin water en lokstoffen om muggen te vangen die net een bloedmaaltijd achter de kiezen hebben. Door te meten hoeveel muggen een virus bij zich dragen, bepalen wetenschappers wanneer het tijd is om verdelgingsmiddelen te spuiten. Bovendien komen veel zwangere vrouwtjesmuggen op deze vallen af, die dus hun eitjes niet elders kunnen leggen.

Tot nu toe stonken de muggenvallen behoorlijk, waarschijnlijk tot ongenoegen van de onderzoekers en de mensen die in de buurt van de val woonden. De onderzoekers van de University of California zochten daarom uit hoe de muggen de vallen precies ruiken en kwamen uit bij een receptor CquiOBP1, die tot expressie komt op de antennes van de mug.

Ze screenden vervolgens een aantal stofjes op hoe goed ze aan de receptor binden en kwamen uit bij een mengsel van nonanal en trimethylamine. De nieuwe vallen zijn inmiddels in gebruik in Recife in Brazilië.

Bron: University of California/PLoS ONE

Onderwerpen