Stanford-onderzoekers hebben een lithium-ionaccu bedacht die tijdig gaat piepen wanneer hij in brand dreigt te vliegen. Ideaal voor laptops, elektrische auto’s én verkeersvliegtuigen, melden ze in Nature Communications.

Oververhitting van zulke batterijen wordt zelden veroorzaakt door fabricagefouten. Meestal komt het door zogeheten dendrieten. Met name wanneer zo’n accu te ver wordt opgeladen, hopen lithiumionen zich op de koolstofanode op en vormen daar een soort metalen boompjes. Die prikken eerst door het dunne kunststof scheidingsmembraan tussen beide elektroden. Op dat moment is er nog weinig aan de hand. Maar als de dendrieten nog iets verder groeien bereiken ze de kathode en sluiten zo de accu inwendig kort.

En áls de boel dan begint te roken, kan het ineens heel snel gaan.

Het idee van Yi Cui en collega’s is heel simpel: bedek dat membraan met een koperlaagje van maar 50 nanometer dik. Op de doorlaatbaarheid voor lithiumionen heeft het nauwelijks invloed maar je kunt zo wèl voortdurend het potentiaalverschil meten tussen anode en membraan. Op het moment dat dat verschil nul wordt, weet je dat een dendriet het membraan heeft bereikt.

De onderzoekers stellen voor om dan een signaal naar het mobieltje van de eigenaar te sturen, zodat die in alle rust de accu kan vervangen op een moment dat er nog geen direct gevaar is.

bron: Stanford