Deuterium in de VS

Isotopen verraden welk water u ooit dronk

Uit de waterstof- en zuurstofisotopen die zijn ingebouwd in iemands haren, kun je afleiden waar die persoon vandaan komt. Althans in de VS, zo beweren onderzoekers van de universiteit van Utah in PNAS.

De onderzoekers bedachten dat watermoleculen met zware isotopen, zoals deuterium en zuurstof-18, het eerste uit een wolk regenen. Aangezien de meeste wolken van zee komen, zitten er dus steeds minder zware isotopen in het regenwater naarmate je verder landinwaarts gaat. En omdat kraanwater voornamelijk lokaal uit regenwater wordt geproduceerd en je in de VS ook veel lokale frisdrankfabriekjes hebt, kun je aannemen dat mensen heel veel ‘lokaal’ water met een specifieke isotopenverhouding bnnenkrijgen. De isotopen uit dat water worden vervolgens in botten en haar ingebouwd, en daaraan moet je dus kunnen zien waar mensen vandaan komen.

De onderzoekers namen de proef op de som door haarmonsters te nemen bij 65 kappers, verspreid over de hele VS. Het verwachte verschil in isotopen bleek inderdaad aantoonbaar.

Aan de hand van drinkwatermonsters uit 431 plaatsen is nu een isotopenkaart van de VS samengesteld die een ruwe indicatie geeft waar iemand geweest is. Bij mensen met lange haren kun je een aardig stuk historie traceren.

OP verzoek van de politie in Utah hebben de onderzoekers al haren geanalyseerd van minstens één ongeïdentificeerd lijk. Ze weten nu alvast dat het slachtoffer door de Noordwestelijke staten moet hebben gezworven. “Alle kleine beetjes helpen”, aldus de betrokken politie-inspecteur.

Analyse van de isotopen in haar tanden kan misschien aantonen waar ze geboren is.

bron: NatureNews, Reuters

Onderwerpen