DSM, Shell en Unilever achteraf prima beleggingen

Langetermijnbeleggers met een voorkeur voor de chemische industrie tellen anno 2009 hun winst. Ondanks de kredietcrisis zijn deze aandelen duidelijk méér waard dan in 1995, zo heeft het Financieele Dagblad laten uitrekenen.

'De weduwen en de wezen zijn de absolute winnaars op de beurs', zo kopt de krant, verwijzend naar de reputatie van met name Shell als saai doch betrouwbaar 'weduwen- en wezenfonds'.

Gert van der Have en Carel Grol maakten de balans op van de individuele fondsen in de AEX-index. Als peildatum namen ze 27 oktober 1995. Toen stond de AEX ongeveer op hetzelfde niveau als afgelopen dinsdagmiddag.

Vergeleken met die datum blijken aandelen DSM maar liefst 93 procent meer waard te zijn geworden. Unilever steeg 85 procent, Shell 43 procent en AkzoNobel 28 procent. Ook Philips blijkt een waardevolle belegging: 64 procent winst.

Wie in Aegon of ING investeerde heeft verkeerd gegokt: die aandelen zijn nu 63 procent minder waard. Wolters Kluwer daalde 26 procent. In hoeverre dat komt doordat ze C2W niet meer mogen uitgeven is onbekend.

De AEX wordt verder omlaag getrokken door fondsen die er in 1995 niet of onder een andere naam in stonden, zoals TomTom, ArcelorMittal, AirFrance-KLM en TNT.

Even voor de zekerheid: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

bron: FD

Onderwerpen