Onverwacht effect van vitamine C op mitochondriën

Vitamine C lijkt chemotherapie tegen te werken. Dit blijkt uit onderzoek van het Memorial Sloan-Kettering Cancer Centre dat deze week gepubliceerd wordt in Cancer Research.

Veelgebruikte antikankermedicijnen zoals cisplatina en imatinib doden 30 tot 70 procent minder kankercellen in een petrischaaltje als men vitamine C toevoegt. Muizen die extra vitamine C kregen toegediend ontwikkelden grotere tumoren.

De onderzoekers hadden een dergelijke rol voor vitamine C verwacht maar om een verkeerde reden. Vitamine C zou vrije zuurstofradicalen onschadelijk maken en daarmee kankercellen behoeden voor de dood. Maar dit bleek niet het geval. Vitamine C had nauwelijks invloed op de concentratie van deze radicalen.

Niet zuurstofradicalen maar mitochondriën lijken een centrale rol te spelen. Door mitochondriën te beschermen kan vitamine C kankercellen in leven houden.

Het laatste woord over de relatie tussen kanker en vitamine C is nog niet gezegd. In de jaren zeventig stelde Nobelprijswinnaar Linus Pauling vitamine C juist voor als antikankermiddel. Veel onderzoeksresultaten spreken elkaar tegen. Twee maanden geleden bleek uit een onderzoek nog dat hoge concentraties vitamine C tumorgroei kan tegengaan.

Dr. Heaney die het onderzoek heeft geleid, benadrukt dat vitamine C nodig is in een gezond eetpatroon maar raadt zijn patiënten af om vitamine C preparaten te slikken als ze chemotherapie ondergaan.

Bron: Cancer Research

Onderwerpen