Britten willen toch kleurstoffen weren uit snoep

De Britse Food Standards Agency wil de nationale voedselindustrie alsnog gaan verzoeken om zes kunstmatige kleurstoffen vanaf begin 2009 niet meer te gebruiken. Eerder hield het agentschap nog vol dat daar onvoldoende reden voor was.

De FSA gaat tevens pleiten voor een wettelijk verbod. Dat moet echter vanuit Brussel worden geregeld. Daar ligt al een brief van de Europese consumentenkoepel BEUC en 41 andere organisaties, die eveneens v oor een verbod pleiten.

“Als je de consument voorop zet, hetgeen onze plicht is, dan moeten we erkennen dat deze kleurstoffen niet noodzakelijk zijn en dat het verstandig is om ze uit alle voedsel te verwijderen”, aldus FSA-voorzitter Dame Deirdre Hutton.

De actie is ingegeven door een onderzoek van de universiteit van Southampton, dat vorig jaar september werd gepubliceerd. Daarin werd voor het eerst een wetenschappelijk enigszins degelijke link gelegd tussen kleurstoffen en hyperactiviteit bij kinderen. Volgens die studie is ook het conserveermiddel natriumbenzoaat verdacht, maar dat is wat moeilijker weg te laten dus moet er eerst meer onderzoek naar worden gedaan.

Het gaat om de kleurstoffen E102, E104, E110, E122, E124 en E129. De industrie zou al hebben aangegeven dat er voor de meeste toepassingen wel alternatieven te vinden zijn. Een paar dingen, variërend van Turks fruit tot ingeblikte erwten, worden wat moeilijker.

bron: The Independent

Onderwerpen