Nieuwe hartspiercellen uit volwassen hart gekweekt

Onderzoekers van de UMC Utrecht kunnen nieuwe hartspiercellen kweken uit menselijk hartweefsel, die samentrekken, en reageren op adrenaline en elektrische pulsen. Het is voor het eerst dat dit lukt zonder dat er andere gedifferentieerde cellen aan te pas komen die de ontwikkeling stimuleren.

De Utrechtse onderzoekers kweekten de hartcellen uit restweefsel van hartoperaties. Zij verwijderden de cellen werden met een magnetische celsorteerder uit de suspensie, en zetten ze 72 uur in een medium met 5 mM 5’ azacytidine (een variant van de DNA-base cytidine). Daarna kregen de cellen 3 weken lang elke drie dagen vers medium met daarin de transforming growth factor (TGF) β1.

Na zeven dagen brachten de cellen al genen voor specifieke harteiwitten tot expressie, zoals tropinine I and hart-actine. En na drie weken produceerde bijna 98 procent van de cellen actinine, een eiwit dat crosslinks vormt in spierbundels. Na vier weken tenslotte waren de cellen aan het kloppen zoals hartcellen.

Hoofdonderzoeker Pieter Doevendans wil deze hartspiercellen gebruiken om nieuwe medicijnen tegen hartproblemen op te testen. Er zijn op dit moment ook hartspiercellen van ratten en muizen beschikbaar, maar die verschillen sterk van menselijke cellen. Wellicht kunnen de celkweken zelfs de proefdiertesten gaan vervangen, zo melden ze in het tijdschrift Stem Cell Research.

Bron: UMC/ Stem cell research

Onderwerpen