Theeleuten met myeloom moeten oppassen

Groenethee-extract blokkeert de geneeskrachtige werking van het chemotherapeuticum bortezomib (merknaam: Velcade). Dat ontdekten artsen van de University of Southern California onlangs in een studie met muizen met myeloom. De ontdekking is zorgwekkend, want veel kankerpatiënten gebruiken groenethee-extract om de bijwerkingen van de chemotherapie te bestrijden.

De boosdoener uit de groene thee is met name (-)-epigallocatechine gallaat (EGCG) en andere polyfenolen met 1,2 benzeendiolgroepen. Deze stoffen vormen een adduct met de boorzuurgroep van bortezomib.

In celkweken deed EGCG het al aardig, maar ook in muizen waarbij het voedingssupplement direct in de maag werd gespoten, werkte het stofje het chemotherapeuticum tegen, schrijven ze in het tijdschrift Blood.

De onderzoekers waren erg verrast door de resultaten, ze hadden juist gehoopt dat de groene thee het antikankermiddel zou versterken. Of het extract bij mensen ook zo werkt, zullen we nooit weten: een klinische studie is vanwege ethische bezwaren geen optie.

Bron: University of Southern California

Onderwerpen