Eerste levensdag van embryo cel voor cel in kaart

Duitse onderzoekers hebben een digitale zebravis geschapen. Ze volgden alle afzonderlijke cellen van een zebravis-embryo gedurende de eerste 24 uur van zijn leven en maakten daar een filmpje van dat gisteren online is gezet door Science.

In het filmpje kun je inzoomen op alle cellulaire details. Zelf omschrijven de onderzoekers het resultaat als een soort Google Earth voor embryonale ontwikkeling.

De onderzoekers van het European Molecular Biology Laboratory (EMBL) in Heidelberg konden beschikken over een gloednieuwe digital scanned laser light sheet microscope’. Hiermee kun je een digitale ‘coupe’ opnemen van een levend organisme in een groot aantal verschillende richtingen. Uit alle beelden samen stelt de computer vervolgens een 3D-weergave van het organisme samen.

Het principe is vergelijkbaar met de 3D-laserscantechnieken die op macroschaal al jaren worden gebruikt om objecten in kaart te brengen, waarvan de bouwtekeningen zoek zijn.

Zebravisembryo’s bestaan na 24 uur uit ongeveer 20.000 cellen. Van dat proces zijn zo’n 400.000 opnames gemaakt. Er vat onder meer uit af te leiden dat al heel vroeg duidelijk is wat de kop moet worden en wat de staart; het lijkt er op dat de moeder daartoe signalen aan het ei afgeeft.

De volgende stap wordt om vergelijkbare filmpjes te maken van andere gewervelde dieren zoals de muis, de kip of de kikker, teneinde te zien of de evolutie voor veel verschil heeft gezorgd.

bron: EMBL, naturenews

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen