Beste zoekresultaat = beste wetenschap?

Utrecht is het kenniscentrum van Nederland. De Universiteit Utrecht is de beste universiteit, de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten is de beste hogeschool en de Hogeschool Utrecht staat in dat rijtje op de vijfde plaats. Dat concludeert de universiteit in kwestie uit de Webometrics Ranking of World Universities, samengesteld door het Spaanse Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

De Webometrics Ranking is oorspronkelijk opgezet om open access-publicaties via internet te bevorderen. Maar de Spanjaarden stellen dat het kwantitatief meten van elektronische communicatie tussen wetenschappers (zowel formeel als informeel) ook een indicatie geeft van de absolute wetenschappelijke activiteit binnen een kennisinstelling. Zo zou je een beter beeld krijgen dan wanneer je alleen citaties en Nobelprijzen telt, zoals sommige andere rankings doen.

Omdat het werk toch geheel door zoekrobots wordt gedaan kun je bovendien veel meer instellingen meenemen: er zijn er nu 13.000 bekeken, op w0- en hbo-niveau waarvan er ruim 4000 een ranking hebben gekregen.

De Spaanse ranking kijkt naar vier factoren: de hoeveelheid webpagina’s die Google en enkele andere zoekmachines aan een kennisinstelling kunnen verbinden, het aantal externe links dat naar die pagina’s verwijst; de hoeveelheid .pdf-, .ps-, .doc.- en .ppt-doumenten op die pagina’s, en de resultaten in de Google Scholar-database voor wetenschappelijke publicaties.

Op deze manier scoort de UU wereldwijd een 77ste plek. De UvA staat op 107. De twee genoemde hogescholen publiceren uiteraard veel minder en staan respectievelijk op 1180 en 1570. Nyenrode eindigt op 3541 en moet dus hoognodig iets aan de eigen website doen.

bron: Ublad, CSIC

Onderwerpen