Uitnodiging voor rest van farmaceutische industrie

GlaxoSmithKline gaat octrooien op stoffen en processen, die van belang kunnen zijn bij de ontwikkeling van medicijnen tegen ‘verwaarloosde’ ziektes, onderbrengen in een ‘patent pool’ die open staat voor onderzoekers van andere bedrijven Dat heeft de nieuwe ceo van de farmagigant, Andrew Witty, aangekondigd in een interview met de Britse krant The Guardian.

Uiteraard hoopt Witty dat andere farmaconcerns hezelfde zullen doen, zodat er eindelijk schot komt in het zoeken naa medicijnen tegen ziektes als tuberculose. Al heeft hij zo’n gevoel dat zijn collega’s het hem niet in dank zullen afnemen. In de farma is het immers taboe om intellectueel eigendom vrij te geven, zelfs als het ongebruikt op de plank ligt.

Hij gokt er echter op dat het probleem meer mensen dwars zit en dat alleen niemand de eeste stap durft t zetten. “Maybe somebody has to move before many people move.”

Witty beloofde tevens dat GSK de prijzen van haar geneesmiddelen in de 50 armste landen zal verlagen tot hooguit een kwart van het tarief dat in de VS en Europa wordt berekend. En van de winst, die er dan toch nog op wordt gemaakt, wordt 20 procent geïnvesteerd in ziekenhuizen in die landen.

Organisaties zoals Oxfam en Artsen zonder Grenzen tonen zich in de Guardian gematigd positief. Ze zijn blij met de ‘patent pool’ maar ze vinden het jammer dat hiv-octrooien er buiten vallen. Bovendien denken ze dat generieke producenten nog steeds goedkoper kunnen werken dan GSK, zelfs als je de prijsdaling meetelt.

bron: The Guardian

Onderwerpen