Onderzoek: beperking olieconsumptie kost 5 miljoen banen

De energiewetgeving die nu bij de Amerikaanse volksvertegenwoordiging ligt, komt de Amerikaanse economie te staan op een schadepost van een biljoen (that’s one trillion) dollar en het verlies van 4,9 miljoen banen, met name in de olie- industrie en de chemie. In 2030 komt het bruto nationaal product van de VS vier procent lager uit, zo blijkt uit een rapport dat het bureau CRA International heeft geproduceerd in opdracht van het American Petroleum Institute.

De zeven gewraakte wetsvoorstellen mikken onder meer op een reductie van het Amerikaanse aardolieverbruik met 10 miljoen vaten per dag in 2030, het gebruik van zo’n 150 miljard liter duurzame brandstof per jaar voor transportdoeleinden in 2022, extra belastingen van 15 miljard dollar voor olie- en gasproducenten teneinde onderzoek naar duurzame energie te kunnen betalen, en restricties op het boren naar olie in de Golf van Mexico.

Volgens CRA-vice president W. David Montgomery wordt de benzine dan zó duur dat het gemiddelde Amerikaanse gezin er per jaar 1700 dollar in koopkracht op achteruit gaat. En dat terwijl er voor de komende jaren nog zát olie in de grond zit.

Over mogelijke positieve gevolgen van het Amerikaanse duurzaamheidsstreven rept het rapport uiteraard met geen woord. Maar misschien is het API wel een ietsiepietsie bevooroordeeld.

bron: API, Oil & Gas Journal

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen