Bastonen houden druppeltjes in de lucht

Druppeltjes bloed, zweet , tranen en andere biologische monsters zijn gedurende langere tijd intact te houden door ze te laten stuiteren boven een oliebad, dat met geluidsgolven in trilling wordt gebracht. Dat melden onderzoekers van de universiteit van Luik. Het recept is vanaf vandaag te lezen in het New Journal of Physics.

Om te laten zien hoe de druppeltjes bewegen zijn er ook filmpjes online gezet.

Het voordeel van de stuitertruc is dat hij contaminatie van de druppeltjes vrijwel uitsluit. Zo kun je monsters met een klein volume bewaren totdat je klaar bent om ze in een analyse-instrument te injecteren.

Helemaal nieuw is de uitvinding niet, maar tot nu toe lukte het alleen met hoogviskeuze vloeistoffen. De Belgische onderzoekers hebben ontdekt dat het ook kan binnen een veel groter viscositeits- en druppelgroottebereik. Voorwaarde blijkt te zijn dat de viscositeit van het trillende oliebad minstens een factor 10 hoger moet zijn, en dat je trilfrequenties in het gebied van 100 tot 150 Hz moet gebruiken.

Een van de onderzoekers zou op het idee zijn gekomen toen hij toevallig zag hoe de lage tonen uit zijn iPod druppeltjes aan het dansen brachten.

bron: Institute of Physics

Onderwerpen