IJdeltuit Venter verwerkt eigen naam in synthetisch DNA

De Amerikaanse geneticus Craig Venter heeft zijn eigen naam en die van een paar medewerkers verwerkt in het synthetische bacteriegenoom, dat hij vorige week in Science publiceerde. Onderzoekers van het National Center for Biotechnology Information (NCBI) hebben de codes opgespoord op verzoek van het tijdschrift Wired.

Het genoom is een synthetische kopie van Mycoplasma-DNA. Het is op zich tamelijk nutteloos, maar het experiment bewijst voor het eerst dat het echt mogelijk is om een compleet genoom te synthetiseren. Uiteindelijk wil Venters streven op deze manier een compleet synthetisch micro-organisme in elkaar zetten dat in de vrije natuur niet bestaat.

Zelf had Venter alleen verklapt dat er vijf ‘watermerken’ in het genoom verwerkt zaten. Hij weigerde de details te onthullen.

De watermerken worden gevormd door de beginletters van een aantal aminozuren. Het NCBI vond de teksten VENTERINSTITVTE (er is geen aminozuur dat met een U begint, vandaar de tweede V), CRAIGVENTER, HAMSMITH, CINDIANDCLYDE en GLASSANDCLYDE. De laatste drie verwijzen naar Venters co-auteurs Hamilton Smith, John Glass, Clyde Hutchison en Cindi Pfannkoch.

bron: New York Times

Onderwerpen