Verbod op babymelkflessen met verdachte stof

De Canadese overheid heeft bisfenol A officieel verheven tot toxische stof. De verkoop van kunststof babymelkflessen die deze stof bevatten, wordt definitief verboden. Daarmee heeft Canada een wereldprimeur.

Bisfenol A (officieel 4,4'-dihydroxy-2,2-difenylpropaan) is vooral bekend als het monomeer van polycarbonaat, de extreem slagvaste kunststof waar behalve cd’s ook veel zuigflessen van worden gemaakt. Bisfenol A wordt echter ook aan veel andere kunststoffen toegevoegd als additief. Het probleem is dat de stof de neiging heeft om tijdens gebruik uit de kunststof weg te lekken. Bijna iedereen heeft het aantoonbaar in zijn of haar lichaam zitten.

De laatste tijd woedt een felle wetenschappelijke strijd over de vraag of bisfenol A schadelijk is of niet. Verschillende publicaties doen vermoeden dat met name baby’s er een hele reeks aandoeningen van kunnen oplopen, van diabetes tot hartklachten.

Tot nu toe houden de autoriteiten in Europa en de VS vol dat er geen reden tot ongerustheid is. Veel fabrikanten zijn echter al uit zichzelf overgegaan op BPA-vrije kunststof voor zuigflessen.

bron: USA Today

Onderwerpen