Test bewijst gebruik vuurwapen

Onderzoekers uit Texas hebben een nieuwe test ontwikkeld die binnen 40 minuten bewijst dat ergens met een vuurwapen is geschoten. Ook als de gebruikte munitie geen lood bevatte, zo vertelden ze tijdens de postersessie van een congres van de American Chemical Society.

De test is bedoeld om te checken of vermeende kruitsporen op een plaats delict of op de kleding van een betrokkene inderdaad kruitsporen zijn, of heel wat anders.
Volgens de onderzoekers heb je al genoeg aan een monster dat kleiner is dan de punt aan het eind van deze zin.

De huidige tests leunen meestal wél heel sterk op de aanwezigheid van lood in de kruitsporen. Steeds meer munitiefabrikanten gaan echter om milieuredenen over op loodvrije legeringen.

Een andere proef, de zogeheten ‘modified Griess test’ is gebaseerd op de aanwezigheid van nitrieten. Maar daarbij is de kans op een vals-positieve uitslag nogal groot omdat er wel meer producten zijn waar nitrieten inzitten. Tijdens een rechtszaak heb je aan de uitslag van deze test dus niet zo veel.

Garrett Lee Burleson en Jorn Chi Chung Yu (Sam Houston State University) hebben nu een protocol bedacht waarbij ze met 'solid phase micro-extraction' alle organische componenten uit het monster halen. Die bekijken ze vervolgens met gaschromatografie. Vooral de combinatie van stoffen is daarbij belangrijk: een mengsel van difenylamine, ethylcentraliet en nitrodifenylamine moet bijvoorbeeld haast wel uit explosieven komen.

bron: ACS

Onderwerpen