Onder druk van consumenten haalt Coca-Cola een additief uit de Fanta. De stof is omstreden omdat hij ‘een element bevat dat ook in vlamvertragers zit’, schrijft de BBC op haar website.

Inderdaad, broom.

Het gaat om gebromeerde plantaardige oliën (BVO), die in de VS al sinds 1931 worden gebruikt als additief in citrushoudende dranken. Het zijn triglyceriden die gedeeltelijk worden gebromeerd om de soortelijke massa in te stellen. Vervolgens meng je ze met de relatief lichte citrusolie tot je uitkomt op precies dezelfde soortelijke massa als de rest van de frisdrank. Zo voorkom je dat de geëmulgeerde oliedruppeltjes naar boven komen drijven als de fles te lang blijft staan.

Probleem met broom is dat je er een vergiftiging van kunt oplopen als je er continu te veel van binnenkrijgt. Geheugenverlies en spierproblemen zijn de meest opvallende symptomen. Vandaar dat BVO’s in Europa, India en Japan verboden zijn, terwijl in de VS een grens van 15 ppm geldt. Die hoeveelheid is veilig zolang je niet meer dan een paar liter BVO-houdende frisdrank per dag consumeert, en de redenering lijkt te zijn dat je sowieso niet goed wijs bent als je dat wél doet.

Het betekent dat in de VS wél BVO’s zitten in producten als Fanta, Mountain Dew en Gatorade, terwijl er in Europa alternatieven worden toegepast zoals glycerolesters van rosine en sucroseacetaat-isobutyraat. Zodat consumentengroeperingen een argument hebben om ook in de VS een andere receptuur te eisen: het kán immers. En broom is eng, vanwege die vlamvertragers.

Vorig jaar kregen ze PepsiCo al zo ver dat BVO’s uit de Gatorade verdwenen, en na een online-petitie heeft Coca-Cola nu beloofd om voor het eind van het jaar helemaal met BVO’s te stoppen - PepsiCo is dat eveneens van plan.

Waarbij een woordvoerder van Coca-Cola benadrukt dat het géén kwestie van veiligheid is.

bron: BBC News

Onderwerpen