Binnenkort plastics uit bietenpulp?

Voedingsmiddelenconcern Cosun en high-throughput-R&D-specialist Avantium gaan samen werken aan een nieuwe generatie bioplastics en biobrandstoffen. Cosun levert geschikte biomassa-afvalstromen uit de landbouw aan, Avantium de technologie om koolhydraten katalytisch om te zetten in hydroxylmethylfurfural (HMF) en heteroaromatische verbindingen die daarvan zijn afgeleid.

De samenwerking gaat tenminste twee jaar duren.

Avantium werkt al veel langer aan wat het bedrijf ‘Furanics’ noemt. Deze verbindingen zijn te gebruiken als biodiesel, maar ook als basis voor monomeren waar je polyesters van kunt maken. Op die laatste toepassing komt in de berichtgeving van Avantium steeds sterker de nadruk te liggen. Waarschijnlijk omdat ze veel hoogwaardiger is dan biodiesel, en dus bij de huidige lage olieprijzen gemakkelijker rendabel is te maken.

Bijzonder is dat de Furanics-productie een ‘klassiek’ organisch-chemisch proces is waar geen biotechnologie aan te pas komt. Dat biedt uitzicht op voordelig hergebruik van afgedankte chemische fabrieken.

De samenwerking met Cosun biedt perspectief op commerciële toepassing van het idee. Het bedrijf gaat zoeken naar geschikte Furanics-grondstoffen in diverse afvalstromen uit de landbouw. Te denken valt bijvoorbeeld aan suikerbietenpulp en aardappelschillen, via de Cosun-dochters Suiker Unie en Aviko. Het belangrijkste is dat het biomassa moet zijn die niet eetbaar is, zodat het Furanics-proces niet concurreert met de voedselvoorziening.

bron: Avantium

Onderwerpen