Verrassende rol van eiwitten in de hersenen

Normale, correct gevouwen prioneiwitten in de hersenen werken als receptor voor de amyloïde-beta-peptides die het belangrijkste symptoom zijn van de ziekte van Alzheimer. Door met antilichamen de functionele site van die prionen te blokkeren kun je voorkomen dat amyloïde-beta de hersencellen blokkeert, zo stelt de groep van Stephen Strittmatter (Yale University) deze week in Nature.

De ontdekking is opmerkelijk omdat tot nu toe werd aangenomen dat alleen verkeerd gevouwen prioneiwitten schadelijk zijn voor de hersenen. In die vorm veroorzaken ze immers de ziekte van Creutzfeldt-Jakob.

De correct gevouwen versie wordt weliswaar van nature door de hersenen aangemaakt maar de wetenschap heeft eigenlijk geen idee waar hij goed voor is. Genetisch gemodificeerde muizen die helemaal geen prionen aanmaken, lijken zo goed als normaal te zijn.

De nu in Nature beschreven experimenten hebben betrekking op neuronen uit de hippocampus van muizen. Het zal nog wel even duren voordat de eerste prionenblokker op mensen wordt uitgeprobeerd.

bron: naturenews

Onderwerpen