Stakingen mogelijk bijna voorbij

FNV Bondgenoten en CNV hebben een akkoord bereikt met Unilever over de voorgenomen sluiting van de fabrieken in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht. Dat hebben woordvoerders dinsdagochtend laten weten. Maaandag leek het er nog op of de onderhandelingen muurvast zaten.

He akkoord wordt met een positief advies aan de leden van de vakbonden voorgelegd. Die moeten bepalen of ze een einde maken aan de stakingen, die de Unileverproductie in Nederland al weken lamleggen en hebben geleid tot een dreigend tekort aan rookworsten. Volgens Unilever moeten de fabrieken dicht omdat ze sterk verliesgevend zijn, maar de werknemers geloven daar niet zo in.

Het akkoord houdt in dat de fabrieken wél dichtgaan maar dat de 474 betrokken werknemers een afvloeiingsregeling krijgen via de kantonrechtersformule. Die regeling wordt verder aangevuld uit een pot, waar Unilever 25 miljoen euro in stort. Ook krijgen de werknemers in de drie resterende Nederlandse Unileverfabrieken (Rotterdam, Hellendoorn en Oss) en werkgarantie tot 2011.

Volgens het CNV is tevens een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor ongeveer 3000 van de in totaal 4200 Nederlandse Unilever-werknemers. Die krijgen er tussen 1 mei 2007 en 1 maart 2009 in totaal 6,5 procent bij.

bron: ANP

Onderwerpen