Verenigde Naties waarderen verdiensten van scheikunde voor de mensheid

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het jaar 2011 uitgeroepen tot het International Year of Chemistry. Samen met de VN-onderwijsorganisatie Unesco heeft de International Union of Pure & Applied Chemistry (IUPAC) de opdracht gekregen om een serie activiteiten te organiseren die ‘de hoogtepunten van de chemie en haar bijdragen aan de mensheid’ in de schijnwerpers zetten.

Om te beginnen heeft de IUPAC alvast het internetdomein www.chemistry2011.org gereserveerd. Over de concrete invulling wordt nog vergaderd.

De resolutie om van 2011 een chemiejaar te maken werd ingediend door Ethiopië, het land waar de federatie van Afrikaanse chemische verenigingen is gevestigd. Meer dan 35 landen hebben de resolutie formeel gesteund.

IUPAC-voorzitter Jung-Il Jin hoopt in 2011 de publieke waardering voor, en de kennis van chemie te vergroten. Ook wil hij bij jongeren interesse wekken voor de wetenschap, en ‘enthousiasme genereren voor de creatieve toekomst van de chemie.’

Toevalligerwijs is het in 2011 ook honderd jaar geleden dat Marie Curie, geboren Sklodowska, als eerste vrouw een Nobelprijs voor scheikunde won. De IUPAC grijpt die historische gebeurtenis aan om de bijdrage van vrouwen aan de wetenschap te vieren .

bron: C&EN, IUPAC

Onderwerpen