Popin Cookin maakt leuke eetbare experimentenkits voor jong en oud, hoewel je smaakpapillen er niet per se vrolijk van worden. Wat voor chemie zit er achter het miniatuur-doe-het-zelfsnoepgoed en -fastfood?

Japan staat bekend om zijn bijzondere en soms zelfs bizarre trends. De Popin Cookin-snoepkits van Kracie vallen daar zeker onder. De kits werken met zakjes poeder en kleine beetjes water. Voor deze recensie maakte ik een zoete en een hartige variant: Popin Cookin Donut en Popin Cookin Hamburger Fast Food.

‘De extra uitdaging is dat alle instructies in het Japans zijn’

De inhoud van de doosjes bestaat uit een plastic bakje met daarin kleine mallen die je eerst moet uitknippen om verschillende poeders in te mixen. Verder krijg je allemaal gekleurde zakjes met daarin de poedermengsels, een lepeltje, en – in het geval van de Hamburger-kit – een mesje en bekertje. Nu is er een extra uitdaging bij de kits: alle instructies zijn in het Japans. Kracie werkt gelukkig wel met plaatjes, cijfers, kleuren en vormpjes op de doos, zodat je niet volledig in het duister tast.

Verdikkingsmiddel

De Donut-set was redelijk simpel. Met een klein plastic kuipje giet je kleine beetjes water in de mallen, waar je de juiste zakjes in kiept en omschept met de lepel. Dat resulteerde in vier mierzoete, kant-en-klare etenswaren: vanilledeeg, chocoladedeeg en twee soorten glazuur. Hoe zit het chemisch gezien met dat deeg?

Op de ingrediëntenlijst van de leverancierswebsite vind je onder meer zetmeel, emulgator en natriumcaseïnaat. Die componenten helpen de structuur te verstevigen. Zetmeel gebruik je, bijvoorbeeld in de vorm van maizena (maiszetmeel) als verdikkingsmiddel in soep of saus. Een emulgator zorgt ervoor dat je doorgaans niet-mengbare componenten kunt mengen. Het caseïnaat heeft meerdere functies, waaronder stabilisatie en waterbinding. Al die processen maken dat je vaste consistenties krijgt, zoals donutdeeg of glazuur.

De Hamburger-set bevat flink meer poeders en de chemische reacties daarachter zijn lastiger te achterhalen, omdat de ingrediënten niet helemaal duidelijk zijn. Hij bevat dezelfde hoofdcomponenten als de Donut-set en daarnaast ook aardappel-, ­eiwit-, vlees-, groente-, wei-, melk- en kaaspoeder. Die mengsels moet je na het mixen met water ook even in de magnetron zetten, dus ik vermoed dat, net als bij het stollen van een ei, een aantal eiwitverbindingen breken. Het bijzondere is dat de verschillende onderdelen van de Hamburger-kit (de broodjes, hamburger, patat, kaas, ketchup en frisdrank) nog een redelijk accurate textuur hebben.

Artificiële smaak

De kits zijn leuk om te maken en niet al te moeilijk, maar een groot nadeel vind ik de smaak. De donuts waren mij veel te zoet en smaakten artificieel, terwijl de website claimt dat de producten geen conserveringsmiddelen of kunstmatige kleurstoffen bevatten. Direct uit de magnetron was de Hamburger-set wel te eten, maar naarmate de temperatuur daalde, nam ook de smaak af. De kits zijn dus leuk om te maken, maar minder leuk om te eten.

Popin Cookin Donut & Popin Cookin Hamburger Fast Food
€ 6,25 per stuk
Leverancier in Europa: www.mostcutest.nl