De mode-industrie moet gaan ‘ontwerpen-om-te-worden-gedemonteerd’, vindt de Brusselse start-up Resortecs. Zij helpen de industrie een handje met hun Smart Stitch™, een naaigaren dat op magische wijze verdwijnt wanneer het wordt verhit in Smart Disassembly™-ovens. Zo wordt automatisch demonteren van kledingstukken mogelijk.
Een nieuwe jas of spijkerbroek kopen? Misschien niet zo handig, want de mode-industrie is verre van duurzaam. ‘Minder dan een procent van de geproduceerde kledingstukken wordt gerecycled’, zegt Acerina Trejo Machín, chief technology officer van Resortecs. ‘De meeste kleding eindigt op vuilstortplaatsen of wordt verbrand.’ Dit leidt jaarlijks tot 1,2 miljard ton CO2 en 34 miljoen ton afval. De textielindustrie staat dan ook in de top-5 staat van de meeste vervuilende sectoren ter wereld.
Het probleem is dat kledingstukken heel moeilijk uit elkaar te halen zijn. ‘Je moet de stof en andere recyclebare materialen scheiden van de niet-recyclebare onderdelen, zoals ritsen, knopen en riemen’, legt Trejo Machín uit. ‘Dit ontmantelen kan handmatig worden gedaan, maar dat is tijdrovend, duur en niet schaalbaar, of mechanisch, maar dat vernietigt de vezels en leidt tot downcycling [waardevermindering, red.]. Dat is allemaal niet erg motiverend voor de industrie.’
Als lid van de KNCV, KVCV, NBV, of NVBMB heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.