De 42ste editie van de Nationale Scheikundeolympiade werd een prooi voor Jochem van den Broek, een 6 vwo-leerling uit Eindhoven.

 

Jochem van den Broek_EB

Jochem van den Broek

Maar liefst 2.500 leerlingen namen deel aan de voorondes van de Nationale Scheikundeolympiade (NSO), ondanks de beperkingen die de coronapandemie met zich meebrengt. Uiteindelijk leverde dat negentien finalisten op: zestien jongens, drie meisjes; veertien deelnemers uit 6 vwo, drie uit 5 vwo en twee uit 5 havo.

Enkele oud-olympiërs verzorgden online colleges en is er één dag fysiek werkcollege gegeven in Hogeschool Domstad in Utrecht. Op deze wijze en met aanvullend online les- en oefenmateriaal hebben de 19 scheikunde toppers van Nederland zich toch kunnen voorbereiden op het theoretisch NSO-examen op 9 juni.  

Jochem van den Broek (17, 6 vwo) van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven eindigde op de eerste plaats. Verrassend tweede was Mitchell Rikken (17, 5 havo, uiterst rechts op de foto onderaan het artikel) van het Lyceum Elst; het is pas de eerste keer in de geschiedenis van de NSO dat een leerling uit 5 havo eindigt in de top 4. Bas Krikke (16, 5 vwo, uiterst links op de foto) van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel werd derde, de vierde plaats ging naar Jeramy Kop (18, 5 vwo, tweede van links op de foto) van het Huygens College in Heerhugowaard.

Zestig landen

De vier winnaars zullen Nederland vertegenwoordigen op de Internationale Chemieolympiade (IChO). Vanwege de coronapandemie wordt dit een online evenement, inclusief een vijf uur durende theorietoets, dat in zestig landen zal plaatsvinden. Buiten de wedstrijd zelf kunnen de leerlingen online kennismaken tijdens allerlei virtuele excursies en activiteiten.

De NSO heeft als doel om leerlingen enthousiast te maken voor scheikunde en ‘talent een kans te geven zich nationaal en internationaal te presenteren’, aldus de organisatie in het persbericht. Na twee schriftelijke voorrondes op school worden de twintig beste leerlingen geselecteerd voor de finale, die in een week (normaliter fysiek bij elkaar) tegen elkaar strijden via een theoretisch en praktisch programma, afgesloten met een toets en een practicum van elk vier uur. Daarnaast is er volop ruimte voor sociale activiteiten en netwerken.

Gecombineerd_NSO-2021

Onderwerpen