Analyses
-
Opinie & Analyse
Tuberculose nog altijd problematisch
Door de coronapandemie steeg het aantal doden ten gevolge van tuberculose. Behandeling is mogelijk, maar resistentie veroorzaakt grote problemen.
-
Opinie & Analyse
Gierend hoge gasprijzen kunnen het eerste duwtje zijn
Volgens Bruno van Wayenburg komen kantelpunten die onze maatschappij richting een duurzame(re) energievoorziening duwen snel dichterbij.
-
-
Opinie & Analyse
Grote zorgen over chemische waterkwaliteit in Nederland
Nederlandse wateren scoren slechter op aanwezigheid van chemische stoffen zoals arseen, ammonium en kobalt.
-
Opinie & Analyse
Koelen zonder opwarming
Er lekken minder fluorkoolwaterstoffen de atmosfeer in dan een paar jaar geleden werd voorspeld. Afspraken lijken hun schaduw vooruit te werpen.
-
Opinie & Analyse
Microbiële stroomleverancier
Op labschaal blijken micro-organismen zoals ’Candidatus Methanoperedens’ rechtstreeks elektriciteit te kunnen produceren uit aardgas.
-
Nieuws
PFAS zorgt voor grenzeloze problemen
Het PFOS-schandaal in Vlaanderen reikt tot in Nederland, want Zeeuwen wordt nu afgeraden om vis uit de Westerschelde te eten.
-
Opinie & Analyse
Antibiotica verdienen een andere behandeling
Nieuwe antibiotica zijn broodnodig, maar zolang de markt niet verandert, maken veelbelovende ontwikkelingen geen schijn van kans.
-
Verdieping
Cybersecurity in de chemische industrie
Hoe is het eigenlijk gesteld met de digitale veiligheid van de chemie in Nederland?
-
Opinie & Analyse
Veilige tatoeage-inkt doet (ondernemers) veel pijn
Sinds 4 januari is de oude inkt-inventaris van Nederlandse tatoeagesalons onbruikbaar geworden, en het alternatief laat op zich wachten.
-
Opinie & Analyse
De energietransitie is een rechtvaardigheidsprobleem
De energietransitie brengt naast technische problemen en uitdagingen ook sociaal-maatschappelijke en ethische problemen met zich mee.
-
Opinie & Analyse
‘Duurzaamheid moet worden ingebouwd vanaf de ontdekking’
Veel geneesmiddelenonderzoekers zijn al tevreden als een molecuul naar de ontwikkelingsfase gaat. Die instelling moet veranderen.
-
Verdieping
Welke uitdagingen komen labmedewerkers tegen bij het behalen van kwaliteitsnormen?
Medische laboratoria moeten aan één of meerdere kwaliteitsnormen voldoen en behalen daarmee hun accreditatie(s). Welke uitdagingen komen labmedewerkers hierbij tegen, hoe behoud je een hoge kwaliteit en waar let een auditor op?
-
Opinie & Analyse
Alleen via chemie krijgt plastic een tweede leven
Met het persen van kringloopbloempotjes bouw je geen nieuwe industrie, betoogt Arno van ’t Hoog.
-
Nieuws
Bodem als bioreactor
Hoe zet je bacteriën in om sterk verontreinigde grond te saneren? Op het voormalige Chemie-Pack-terrein combineert Heijmans hiervoor uiteenlopende technieken.
-
Opinie & Analyse
Op het eind wordt alles (vloei)stof
In de loop van 2021 mag je in Nederland juridisch naast begraven of cremeren ook kiezen voor resomeren: het stoffelijk overschot hydrolyseren in loog. Wat is de chemie erachter?
-
Opinie & Analyse
PFAS als wake-upcall
Nu ruim een jaar is het PFAS-onderzoek bij RIVM in volle gang. Met onderzoeker Arjen Wintersen blikken we terug op de gang van zaken en tevens praat hij ons bij over de recente bevindingen.
-
Opinie & Analyse
Onderzoekers vinden totaalverbod op de ‘klasse’ PFAS te rechtvaardigen
Beschouw PFAS als één klasse en stop met het niet-essentiële gebruik van deze forever chemicals, betoogt een internationale paper.
-
Opinie & Analyse
Stap voor stap naar volledige plasticrecycling
Het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics heeft als missie om plastic afval 100 % recyclebaar te maken. Is dat mogelijk? En zo ja, wat is daarvoor nodig?
-
Opinie & Analyse
Uitstoot melkvee kán omlaag
We zijn met z’n allen dol op melk, maar de bijbehorende uitstoot van methaan en ‘stikstof’ door melkkoeien zijn we liever kwijt dan rijk. Wat zijn de meest veelbelovende reductiemethodes?
- Vorige Pagina
- Pagina1
- Pagina2
- volgende Pagina