Bristol-Myers Squibb en Sanofi-Aventis in ondertrouw?

Het Amerikaanse farmaconcern Bristol-Myers Squibb wil fuseren met de Franse branchegenoot Sanofi-Aventis. Een voorlopige overeenkomst zou vorige week al zijn ondertekend, zo heeft de Franse zakenkrant La Lettre de l’Expansion uit welingelichte kringen vernomen.

Een fusie zou het grootste farmaconcern ter wereld qua omzet opleveren: meer dan 56 miljard euro in 2006.

Betrokkenen willen geen commentaar geven op het bericht, maar de financiële wereld lijkt er nauwelijks aan te twijfelen. Een fusie zou in de eerste plaats voor de hand liggen omdat BMS en Sanofi al jaren samenwerken. BMS is de Amerikaanse distributeur van Plavix, een bloedverdunner van Sanofi die geldt als het op een na best verkochte geneesmiddel ter wereld.

Bovendien geldt BMS al een tijdje als kandidaat voor een overname, terwijl Sanofi-ceo Jean-Francois Dehecq er op gebrand zou zijn om voor zijn pensioen nog één keer flink te scoren.

Een complicatie is dat in de VS nog een rechtstzaak loopt over het Plavix-octrooi. Een Canadese producent van generieke medicijnen heeft dat aangevochten. Verwacht wordt dat BMS en Sanofi de rechtszaak zullen winnen, maar dat de uitspraak nog wel een half jaar op zich laat wachten. Van die uitspraak hangt in hoge mate af wat beide bedrijven precies waard zijn.

bron: Reuters, Het Financieele Dagblad

Onderwerpen