Voor het eerst is zichtbaar gemaakt dat broomhoudende vlamvertragers hormoonverstorend werken. Röntgenkristallografie leverde het bewijs, melden onderzoekers van de National Institutes of Health in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

De onderzoekers slaagden er in om de vlamvertrager tetrabroombisfenol A (TBBPA) te laten uitkristalliseren in combinatie met oestrogeen sulfotransferase, een natuurlijk enzym dat oestrogeen-hormonen afbreekt. Dat resulteerde in een 3D-plaatje dat laat zien dat TBBPA zich op identieke manier aan het enzym bindt als estradiol, een van de hormonen uit deze groep. Hetzelfde geldt voor 3-hydroxy-2,2’,4,4’-tetrabroomdifenylether, een metaboliet van een andere vlamvertrager die bekend staat als BDE-47.

E dat terwijl die moleculen op het eeste gezicht helemaal niet zo sterk op estradiol lijken.

Gevolg is dat dat enzym het échte estradiol niet meer kan afbreken, wat kan leiden tot een estradiol-overschot. Dat soort overschotten zijn zelden gezond. Het zou zelfs een eerder verschenen NIH-studie kunnen verklaren, waarin werd aangetoond dat TBBPA tumoren veroorzaakt in ratten en muizen.

Waarbij het probleem is dat je die vlamvertragers wel kunt verbieden, wat in een aantal gevallen al is gebeurd, maar dat ze vervolgens nog bijzonder lang in het milieu kunnen blijven hangen.

bron: NIH

Onderwerpen