Poging om regelgeving nu alvast te harmoniseren

De Europese Commissie steekt 400.000 euro in een transatlantisch onderzoek naar regelgeving op het gebied van nanotechnologie. Als het even kan, moet het project voorkomen dat de nanotech in hetzelfde moeras terecht komt als de gentech.

Het project moet ten eerste een vergelijking maken tussen de reeds bestaande Amerikaanse en Europese aanpak van nanotech-regelgeving. Het moet zorgen dat beleidsmakers aan beide zijden van de oceaan inzage krijgen in relevante onderzoeksresultaten op nanotech-gebied. Tot slot moet het die beleidsmakers en opinieleiders bewust maken van de noodzaak om de Amerikaanse en Europese regels zo veel mogelijk te synchroniseren.

De uitvoering is in handen van de London School of Economics, de Britse denktank Chatham House, het Environmental Law Institute in Washington, DC, en het Project on Emerging Nanotechnologies.

Als voordeel van hoe het niet moet, wordt de regelgeving rond genetisch gemodificeerd voedsel genoemd. Die is in de VS zo fundamenteel anders aangepakt als in Europa, dat het nu op een regelrechte handelsoorlog dreigt uit te draaien.

bron: Project on Emerging Nanotechnologies

Onderwerpen