Een snelle en goedkope test voor tuberculose is binnenkort wellicht mogelijk door de ontdekking van een zeer specifiek en gevoelig fluorescerend molecuul. Als het molecuul in aanraking komt met tuberculosebacteriën in opgehoest slijm geeft het een groen schijnsel af, stellen Amerikaanse onderzoekers in Nature Chemistry. Door deze moleculen te verwerken in een eenvoudige opstelling is tuberculose eenvoudig op te sporen, waardoor de kans op het overdragen van de besmetting verkleint.

De wetenschappers maakten gebruik van het natuurlijke BlaC-enzym, dat geproduceerd wordt door tuberculosebacteriën. BlaC is een ß-lactamase en breekt moleculen die een ß-lactam bevatten af. Voorbeelden van deze verbindingen zijn verschillende antibiotica, waaronder penicilline. De onderzoekers ontwierpen een ß-lactam dat in tweeën wordt geknipt door BlaC. Met een LED en een aantal filters kun je het verknipte molecuul een groen licht laten produceren, dat vastgelegd kan worden met bijvoorbeeld de camera van een mobiele telefoon.

De test is zeer gevoelig en geeft al een positieve uitslag bij minder dan tien tuberculosebacteriën in het slijm. Daarnaast reageert het gebruikte molecuul, in tegenstelling tot eerdere verbindingen met een ß-lactam, alleen met enzymen van tuberculosebacteriën. Hierdoor is ontdekking van de ziekte al in een vroeg stadium mogelijk. Dit is erg waardevol, omdat snelle diagnose noodzakelijk is om het overdragen van de besmetting tegen te gaan.

Tot nu toe is de meest gebruikte test een microscopisch onderzoek waarbij opgehoest slijm wordt onderzocht op de aanwezigheid van tuberculosebacteriën. Deze methode werkt echter niet als er zich maar weinig tuberculosebacteriën in het slijm bevinden en bovendien is hiervoor opgeleid laboratoriumpersoneel nodig. Andere testen zijn gebaseerd op röntgenfoto’s en bloedtesten, maar deze onderzoeken zijn duur en moeizaam uit te voeren in achtergestelde gebieden.

De nieuwe methode biedt hoop op een snelle methode zonder ingewikkelde apparatuur. Een prototype van de test wordt momenteel ontwikkeld door Global BioDiagnostics in Texas. Zij verwachten dat de test beschikbaar zal zijn in 2015.

Bron: Nature Chemistry

Onderwerpen