Met een mix van gelatine en silicaatdeeltjes kun je bloedvaten simpel, snel en grondig afsluiten. Handig om inwendige bloedingen te stelpen, suggereert een Amerikaanse publicatie in Science Translational Medicine.

De truc is dat het mengsel extreem ‘shear thinning’ is, net als bijvoorbeeld ketchup en veel soorten verf. Zolang het in beweging is, bijvoorbeeld terwijl je het door een katheter in de bloedbaan spuit, is het tamelijk dun vloeibaar. Dun genoeg in elk geval om vanuit de lies, waar je zo’n katheter gewoonlijk inbrengt, alle uithoeken van een menselijk lichaam te kunnen bereiken zonder dat de benodigde pompdruk te hoog wordt.

Maar zodra het in de ader tot stilstand komt, vormt het een starre, ondoordringbare prop die pas verdwijnt als na verloop van tijd de gelatine wordt afgebroken.

Die gelatine komt overigens uit een varken. De synthetische nanosilicaatdeeltjes (merk Laponite), een soort kunstmatige klei, worden onder meer gebruikt om cosmeticaproducten shear thinning te maken.

Nu worden aderen, en speciaal aneurysma’s oftewel verwijde bloedvaten die op scheuren staan, nog vaak gedicht door er via de katheter een metalen spiraaltje in te schuiven. Het bloed vormt daar dan vanzelf stolsels omheen die de ader afsluiten. Dat kost echter tijd en echt betrouwbaar werkt het niet, zeker niet bij patiënten die onder de antistollingsmiddelen zitten. De shear thinning gel heeft de medewerking van het bloed niet nodig en zou dus ook bij die laatste doelgroep bruikbaar moeten zijn.

De auteurs hebben het onder meer uitgetest bij varkens, waar de proppen minstens 24 dagen bleven zitten.

bron: Mayo Clinic