Binnen 5 dagen kun je weten welke antibiotica je wel en niet aan een specifieke tbc-patiënt moet voorschrijven. Mits je er voldoende geld voor over hebt, meldden Amerikaanse onderzoekers tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Barcelona.

Nu moet je nog minstens 3 weken en soms zelfs 3 maanden wachten op deze informatie, omdat je eerst het speeksel van de patiënt op kweek moet zetten om voldoende bacteriën in handen te krijgen voor je testjes.

Antonino Catanzaro en collega’s van de University of California (San Diego) hebben drie alternatieven uitgeprobeerd op speeksel van ruim 1.000 patiënten in India, Moldova en Zuid-Afrika. Daarbij probeerden ze een stuk of zeven verschikllende antibiotica uit.

Met een ‘microscope observation drug susceptibility test’ (MODS) waarbij het effect op de bacteriën wordt bekeken onder de microscoop, waren ze in gemiddeld 15 dagen klaar. Met pyrosequencing, waarbij je alle DNA in het monster in kaart brengt, kostte het 8 dagen. En met een commerciële ‘line probe assay’ (fabrikaat Hain) die kijkt naar een klein aantal mutaties die tot resistentie leiden, hadden ze zelfs maar 5 dagen nodig.

Alledrie de tests gaven in 95 tot 98 procent van de gevallen het juiste resultaat, wat niet beter of slechter is dan de huidige praktijk.

Probleem is natuurlijk wel dat de ene test nog duurder is dan de andere.

bron: European Lung Foundation

Onderwerpen