Andarine.

Bestaan van nieuw soort doping aangetoond

Het staat nu vast dat ‘selectieve androgene receptor modulatoren’ worden verkocht als doping. Onderzoekers van de Deutsche Sporthochschule in Keulen wisten zo’n SARM aan te tonen in een product dat via internet werd verkocht, zo melden ze een dezer dagen op de website van het tijdschrift Drug Testing and Analysis.

SARM’s zijn bedoeld als vervanging voor anabole steroïden. Ze zouden veel selectiever moeten inwerken op bepaalde weefseltypes. Men hoopt ze bijvoorbeeld te gebruiken als middel tegen osteoporose, waarbij dan alleen het botweefsel wordt ‘opgepompt’ en de rest van de patiënt niet.

Gezien de verwantschap met die steroïden ligt gebruik als doping voor de hand. Oppompen doen ze zeker, en de selectiviteit zou ook hier kunnen leiden tot minder bijwerkingen. Bovendien is er niet zo moeilijk aan te komen: SARM’s mogen nog niet als geneesmiddel worden verkocht maar het zijn redelijk eenvoudige organische verbindingen. Vorig jaar heeft de wereldantidopingorganisatie WADA ze op de dopinglijst gezet, maar over misbruik gingen tot nu toe alleen maar geruchten. Bijzonder hardnekkige geruchten, dat wel.

In Keulen hebben ze nu echter een monster in handen gekregen (lees: online gekocht voor 100 dollar) dat volgens het etiket groene-thee-extracten en vochtinbrengers voor het gelaat bevatte. Met vloeistofchromatografie en tandem-massaspectrometrie kon worden aangetoond dat de de werkzame stof in werkelijkheid (2S)-3-(4-fluoro-fenoxy)-2-hydroxy-2-methyl-N-(4-nitro-3-trifluoromethylfenyl)-propionamide was, een SARM die door GTx uit Memphis (Tennessee) wordt ontwikkeld onder de merknaam Andarine.

Een gebruiksaanwijzing zat er niet bij, en de analyse wijst tevens uit dat het spul niet al te zuiver was. De onderzoekers noemen de vondst dan ook verontrustend

bron: Wiley-Blackwell

Onderwerpen