In de VS is een mix van oplosmiddelen bedacht waar goud of palladium wél in oplost, maar platina absoluut niet. Het ‘organische koningswater’ kan de recycling van edelmetaal een eind vooruit helpen, zo meldden de bedenkers onlangs in Angewandte Chemie.

De belangrijkste component van het mengsel is thionylchloride, SOCl2. Dat goud hier in oplost, ontdekte eerste auteur Wei Lin drie jaar geleden bij toeval toen hij deze stof wilde gebruiken om gouddeeltjes aan koolstofnanobuisjes te binden, en nét iets te lang ging lunchen: “Toen ik terugkwam was het goud weg.”

 

Door aan het thionylchloride andere organische stoffen toe te voegen, zoals pyridine, N,N-dimethylformamide, pyrimidine or imidazool, kun je een mengsel creëren dat selectief goud óf palladium oplost. Platina lost er echter nooit in op.

 

Nu gebruikt met voor het terugwinnen van edelmetaal nog vaak koningswater, een mengsel van zoutzuur en salpeterzuur. Dat werkt echter een stuk minder selectief: als je iets wilt recyclen dat uit meer dan één edelmetaal bestaat, krijg je een mengsel van die metalen terug waar je voor de meeste toepassingen weinig meer aan hebt.

 

Als voorbeeld worden katalysatoren genoemd die bestaan uit palladium met een laagje goud. Nu zijn die eigenlijk niet te recyclen. Met een van Lin’s organische mengsels zou je wél eerst het goud kunnen oplossen om vervolgens in een ander potje het palladium terug te winnen.

 

Maar de onderzoekers dromen ook al hardop van de synthese van nieuwe vormen van multi-edelmetaal-chemotherpie.

 

bron: Georgia Tech

Onderwerpen