Plan om Europese industrie ‘level playing field’ te bezorgen

De Franse president Nicolas Sarkozy wil dat Europa een strafbelasting gaat heffen op producten uit landen, die geen interne CO2-emissiehandel kennen. Het principebesluit zou nog dit jaar moeten vallen, tijdens het Franse voorzitterschap van de EU.

Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt kan het idee leiden tot spanningen binnen de EU. De Duitse bondsregering zou namelijk mordicus tegen zijn. Die ziet meer in het plan om de eigen energie-intensieve industrie vrij te stellen van de emissiehandel zolang de rest van de wereld niet aan die handel meedoet.

De importtaks zou zich vooral richten op landen als China. De VS kent ook nog geen CO2-emissiehandel; een voorstel daartoe sneuvelde vorige week in de Senaat en president Bush zou het sowieso met een veto hebben getroffen. Maar volgend jaar zit er een nieuwe president, en de kans lijkt reëel dat een volgend wetsvoorstel het wél haalt. Volgens het Handelsblatt ziet men in Washington het idee van Sarkozy dan ook wel zitten.

De Duitse industrie betoogt echter dat de taks het vrije handelsverkeer in gevaar brengt. Bovendien zou je van ingewikkelde producten als computers niet eens kúnnen bepalen welk deel van de kostprijs betrekking heeft op Chinese componenten.

Bovendien zou de importbelasting betekenen dat de chemische industrie nooit meer serieus kan dreigen om zelf naar China te verhuizen wanneer Europa de belastingen niet verlaagt. Maar dat wordt er uiteraard niet hardop bijgezegd.

bron: Handelsblatt

Onderwerpen