Resveratrol verbetert nu officieel het metabolisme van mannen met ernstig overgewicht. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht uit wat de eerste serieuze dubbelblinde klinische proef met dit veelverkochte middel schijnt te zijn geweest.

Resveratrol (trans-3,5,4’-trihydroxystilbeen) is een antioxidant dat van nature vooral vorkomt in rode wijn. Dat het gezond is wordt al veel langer beweerd, maar het bewijs was tot nu toe boterzacht en hoe het precies komt is sowieso een raadsel.

In het tijdschrift Cell Metabolism beschrijven Patrick Schrauwen en collega’s hoe ze 11 obese maar verder gezonde mannen dagelijks een voedingssupplement toedienden met 150 mg 99,9 procent zuivere trans-resveratrol (resVida, een product van DSM). Dit hielden ze 30 dagen vol. De proef werd tweemaal gedaan, waarbijtelkens een andere helft van de groep een placebo kreeg.

Conclusie: resveratrol zette het metabolisme van de proefpersonen op een lager pitje. Bloedsuikergehalte en bloeddruk gingen omlaag, en er werd minder vet afgezet in de lever. Duidelijke bijwerkingn waren er niet.

“Vooral de reductie van het metabolisme tijdens de slaap was treffend”, aldus Schrauwen.

De gemeten verschillen zijn niet zo gek groot en 11 proefpersonen is nogal weinig, dus het kan allemaal nog gewoon toeval zijn. Maar de kans is toch wel een stuk groter dat het géén toeval is en dat resveratrol inderdaad enig effect heeft.

In een vervolgonderzoek wil Schrauwen kijken of resveratrol ook heilzaam is voor mensen die aan hun overgewicht al diabetes hebben overgehouden.

bron: Cell Press

Onderwerpen