Canadese onderzoekers hebben het recept ontdekt van het seksferomoon van mannelijke bruine ratten. Prima spul om vrouwtjesratten letterlijk mee in de val te lokken, claimen ze in Angewandte Chemie.

Het feromoon blijkt een mix te zijn van 2-heptanon, 4-heptanon, 3-ethyl-2-heptanon, 2-octanon, 2-nonanon en 4-nonanon, allemaal simpele stoffen in de klasse ‘voordeliger per liter’.

Gerhard Gries en collega’s van Simon Fraser University wisten het recept te achterhalen door gebruikt nestmateriaal uit de kooitjes van labratten chemisch te analyseren, en de stoffen uit te kiezen die kennelijk alleen door geslachtsrijpe mannetjesratten worden aangemaakt en niet door vrouwtjes of jonkies.

Normaal gesproken zijn de meeste ratten veel te slim om in een val te lopen, en het feromoon is op zich waarschijnlijk niet voldoende om ze te neppen. De Canadezen willen het daarom combineren met twee eerdere uitvindingen: een geluidssysteem dat overtuigend de piepjes van piepjonge ratjes nabootst, en een onweerstaanbare kwaliteit rattenvoer waar de vrouwtjes de tanden wel in móeten zetten, zodat de val dichtklapt.

Het eindresultaat zou moeten zijn dat je ratten niet meer hoeft te bestrijden met vergiftigd voer, dat als nadeel heeft dat ook andere dieren er aan dood gaan.

bron: Simon Fraser University