Ook bij het Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung in het Duitse Darmstadt is het nu gelukt om element 114 te maken. Een recente publicatie in Physical Review Letters bevestigt wat Russische en Amerikaanse collega’s al eerder claimden, namelijk dat dit element kan bestaan en dat het niet eens zo verschrikkelijk instabiel is.

In Darmstadt weren maar liefst 13 kernen waargenomen, een absoluut record voor dit element. Ze werden gemaakt door plutoniumkernen (element 94) te bombarderen met calciumionen (nummer 20), afkomstig uit een 120 meter lange deeltjesversneller.

 

Met behulp van een gloednieuwe proefopzet, de TransActinide Separator and Chemistry Apparatus (afgekort TASCA), wist men de kernen van element 114 af te scheiden van de rest.

 

Metingen wijzen uit dat isotopen met de atoommassa’s 288 en 289 ontstonden. De halfwaardetijden lagen in de orde van grootte van een seconde.

 

Of de IUPAC nog meer bewijs nodig heeft om element 114 officieel een plekje in het Periodiek Systeem te geven, is nog niet duidelijk.

 

bron: Hemholtz-Gesellschaft

 

Onderwerpen