Inhaalslag op het gebied van apparatuur

NWO Chemische Wetenschappen steekt van 2011 tot 2016 in totaal 18 miljoen euro extra in versterking van het universitaire chemische onderzoek. Dit bedrag komt bovenop de 60 miljoen die minister Plasterk vorige week al beloofde in het kader van het Sectorplan Natuur- en Scheikunde, zo laat NWO weten.

Van dat geld van Plasterk wordt ook al 3 miljoen per jaar door NWO-CW verdeeld. Dat bedrag verdubbelt de organisatie nu uit eigen zak, zodat in totaal 6 miljoen per jaar beschikbaar komt.

Van het extra geld komt in 2011 en 2012 3 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de regeling Basis Apparatuur Zwaartepunten in Scheikunde (BAZIS), die de aanschaf van ‘workhorse’-apparatuur dekt. NWO omschrijft deze investering als een ‘dringend noodzakelijke inhaalslag’.

Een ander deel van het geld gaat naar ECHO-STIP-subsidies, wat staat voor Excellent CHemisch Onderzoek – Sectorplan Tweede geldstroom Intree Project). Dit moet een ‘laagdrempelige toegangsmogelijkheid tot de tweede geldstroom’worden voor vers aangestelde hoogleraren die een uitmuntend projectvoorstel indienen binnen de zwaartepunten uit het Sectorplan. Na 2013 wordt een deel uitgegeven aan TOP-PUNT-subsidies voor de verdere versterking van de zwaartepunten uit het Sectorplan.

Wat er dan nog overblijft, wordt in de pot voor vrije competitie (de regelingen TOP, ECHO en NWO-middelgroot) gestort.

bron: NWO

Onderwerpen