Universiteit kan elektriciteitskosten niet trekken

Het ‘High Field Magnet Laboratory’ (HFML) in Nijmegen ligt voorlopig plat. De Radboud Universiteit kan de elektriciteitsrekening niet meer betalen. Er is nog maar geld voor acht weken experimenteren per jaar, zo werd woensdag duidelijk.

Het magnetenlab, met elektromagneten die een continu veld van 33 tesla kunnen genereren en daarbij 20MW aan elektrische energie trekken, ging in 2003 open. Tot vorig jaar waren er speciale afspraken over de elektriciteitsvoorziening, wat de rekening beperkt hield tot ruim 300.000 euro per jaar.

Als gevolg van veranderde wetgeving moet het lab echter sinds 1 januari de volle mep betalen, zijnde 750.000 euro. Met als gevolg dat het sinds die datum stilligt.

Via een kort geding tegen netwerkbeheerder Liander heeft de universiteit geprobeerd de tariefsverhoging terug te draaien. Woensdag besliste de rechter echter in het voordeel van Liander.

De universiteit gaat nu proberen om geld los te krijgen in Den Haag. Er zijn op de hele wereld maar drie van zulke labs en het is zonde van de investering van 23 miljoen euro, zo luiden de argumenten.

bron: De Gelderlander

Onderwerpen