Bewaren van reserve-stamcellen blijkt dure grap

Het opslaan van navelstrengbloed bij een particuliere navelstrengenbloedbank, teneinde een reservevoorraadje stamcellen achter de hand te houden voor de pasgeborene of andere familieleden, kost op de kop af 1.374.246 dollar per gewonnen levensjaar. Dat kun je moeilijk kosteneffectief noemen, zo stelt Aaron Caughey (University of California, San Francisco) in het tijdschrift Obstetrics & Gyneacology.

Navelstrengbloedbanken in de VS verkopen hun activiteiten aan het (gefortuneerde) publiek als een ‘biologische verzekering’ voor de pasgeboren spruit. En inderdaad kun je stamcellen uit navelstrengbloed gebruiken als therapie tegen diverse aandoeningen, en is het medisch soms een groot voordeel wanneer de donor dezelfde persoon is als de ontvanger.

Probleem is alleen dat veel van die toepassingen nog toekomstmuziek zijn. Volgens cijfers van de American Society for Blood and Marrow Transplantation hebben commerciële bedrijven tot nu toe 460.000 monsters navelstrengbloed in de diepvries liggen, maar zijn er daarvan nog maar 99 daadwerkelijk gebruikt.

Caughey en collega’s zijn toen aan het rekenen geslagen. De laagste prijs voor navelstrengbloedopslag, die de grotere spelers via internet aanbieden, is 3.620 dollar voor een periode van 20 jaar. De kans dat je voor je twintigste een autologe stamceltransplantatie (dus met je eigen cellen) nodig hebt is hooguit 0,04 procent, de kans dat een van je broers of zussen ooit andermans stamcellen nodig heeft is 0,07 procent, en daarbij vermindert de kans op afstotingsreacties met de helft wanneer jouw navelstrengbloed daarvoor beschikbaar is.

Als je dan ook nog een aantal andere factoren meeneemt, zoals de kans dat de stamcellen beschadigd uit de diepvries komen, de kans dat de stamceltransplantatie niet aanslaat, en de kans dat je helemaal geen naaste familie hebt, dan kom je uiteindelijk op die 1.374.246 dollar uit.

Uitgaande van de vaak gehanteerde aanname dat 100.000 dollar per levensjaar nog nét acceptabel is, dan moet de prijs voor opslag omlaag tot 262 dollar. Of je moet een genetische afwijking in de familie hebben die de kans, dat er iemand reservestamcellen nodig heeft, groter maakt dan 1 op 110.

De auteursgeven toe dat ze niet in staat zijn om de invloed van stamcellenopslag op de gemoedsrust van de ouders te kwantificeren. Maar ze laten wél doorschemeren dat die invloed een stuk kleiner zou zijn als commerciële navelstrengbanken wat minder agressief reclame voor de eigen toko zouden maken.

bron: UCSF

Onderwerpen