Met massaspectrometrie kun je de sporen van organische moleculen op een mobieltje nauwkeurig genoeg analyseren om een beeld te krijgen van de leefgewoonten van de eigenaar. Vooral handig wanneer die wordt gezocht door de politie, schrijven onderzoekers uit Californië in PNAS.

Als voorbeelden van herkenbare moleculen noemen ze trihydroxypalmitinezuur (uit zeep). trehalose-vetzuren (kleurstoffen uit cosmetica), minoxidil (een haargroeimiddel), ketoconazol (tegen schimmelinfecties), sinensetines (uit citrusvruchten), citalopram (een antidepressivum) en clobetasolpropionaat (tegen huidinfecties), DEET (tegen muggen), chloorhexidine (een desinfecterend middel), caffeïne, nicotine en diverse ingrediënten van zonnebrandmiddelen.

Al die stoffen bleken te detecteren door een met 50% ethanol bevochtigd wattenstaafje over het mobieltje te halen, het geabsorbeerde materiaal te extraheren in een grotere hoeveelheid 50 % ethanol, en de extracten te analyseren met UPLC-MS/MS (dus state-of-the-art vloeistofchromatografie met tandem-massaspectrometrie voor de detectie).

Uiteraard levert de hoeveelheid verschillende stoffen in zo’n monster een uiterst gecompliceerd MS-spectrum op, dat een uitgebreide data-analyse vereist om er spectra van individuele moleculen uit te halen. Die spectra kun je vervolgens identificeren dor ze te vergelijken met die uit een stoffenbibliotheek.

In het kader van dit onderzoek analyseerden Pieter Dorrestein en collega’s van de University of California (San Diego) 39 mobieltjes. Daarbij namen ze per mobieltje 4 monsters , 2 van het scherm en 2 van de achterkant. Van de handen van de eigenaars werden telkens 8 monsters genomen: 3 van de handpalm en één van elke vingertop. Dat leverde het bewijs dat bovengenoemde stoffen inderdaad worden overgedragen van de handen naar het mobieltje.

Er blijken trouwens ook stoffen te zijn die wel op de handen zitten maar niet worden overgedragen. Voorbeelden zijn antihistamines en capsaïcine uit pepers. Je kunt uit mobieltjesonderzoek dus geen volledige lifestyle halen, maar voor politie-onderzoek zouden de details die je wél vindt al een hele steun kunnen zijn.

bron: PNAS, UC San Diego