De U.S.Army introduceert Decon Green, een milieuvriendelijk ontsmettingsmiddel op basis van waterstofperoxide dat antraxsporen, mosterdgas, de zenuwgassen VX en Soman én de radio-isotopen cesium-137 en kobalt-60 kan opruimen zonder een smeerboel achter te laten. En je kunt het nog in poedervorm bewaren ook, zo blijkt uit een publicatie in het blad Industrial Engineering and Chemistry Research.

Decon Green zou de huidige ontsmettingsmiddelen op basis van chloorbleekmiddel of natronloog moeten vervangen. Met name die chloorproducten hebben de neiging om mosterdgas om te zetten in producten die óók toxisch zijn.

 

Het nieuwe schoonmaakmiddel is gebaseerd op 35% H2O2, wat als voordelen heeft dat het pas bij 33 graden onder nul bevriest en dat het nog net verdund genoeg is om per vliegtuig te mogen worden vervoerd. Andere ingrediënten zijn propyleenglycol, de voedseladditieven kaliumcitraat, bicarbonaat en molybdaat, het cosmetica-ingrediënt propykleencarbonaat, en een biologisch afbreekbare oppervlakte-actieve stof genaamd Triton X-100. Die laatste stof is de enige in het rijtje die niet voor in- of uitwendig gebruik bij mensen is vrijgegeven.

 

Onduidelijk is of de samenstelling wordt gewijzigd per schoonmaakklus of dat het één universeel middel is.

 

De cocktail is inmiddels uitgeprobeerd op(S-2-(diisopropylamino)ethyl O-ethyl methylfosfonothioaat oftewel VX, pinacolyl methyfosfonofluoridaat (Soman), en bis(2-chloorethyl)sulfide (mosterdgas). Die stoffen worden netjes afgeboken. In de publicatie zijn ook details over het reactiemechanisme terug te vinden. Zo blijkt het molybdaat specifiek de oxidatie van mosterdgas tot een niet-blaartrekkend sulfoxide te katalyseren.

 

Decon Green blijkt tevens sporen van Bacillus anthracis net zo effectief te doden als ontsmettingsmiddelen op chloorbleekmiddelbasis.

 

Wat de radio-isotopen betreft: de citraat- en carbonaatingrediënten zijn bekende chelatiemiddelen. Decon Green blijkt dan ook een effectiever poetsmiddel dan water, zeker op rubber- of staaloppervlakken.

 

De nieuwste ontwikkeling is dat je het spul in poedervorm kunt verschepen. Daarbij wordt de peroxide-functionaliteit als het ware verpakt in peracetylboraat en een H2O2-poly(vinylpyrrolidinon)-complex dat bekend staat als Peroxydone en soms in tandenbleekmiddelen wordt verwerkt. Just add water.

 

bron: American Chemical Society

Onderwerpen