Computermodel van 3.300 metabole reacties in cellen moet inzicht geven in effect van geneesmiddelen

Amerikaanse onderzoekershebben een computermodel gemaakt dat ‘alle’ belangrijke biochemische reacties in een menselijke cel nabootst. Het zou onder meer de weg kunnen wijzen naar nieuwe cholesterolverlagers, zo schrijven ze deze week in PNAS.

Onder leiding van Bernhard Palsson (University of California, San Diego) hebben zes biochemici 1.500 eerdere publicaties doorgespit om een database van 3.300 metabole reacties te kunnen samenstellen. Dergelijke reacties zetten suikers, vetten, eiwitten en andere stoffen uit het voedsel om in energie en bouwstoffen.

In het computermodel zijn de reacties aan elkaar geknoopt tot een netwerk. Je zou nu precies moeten kunnen zien wat je kunt verwachten wanneer je één reactie beïnvloedt, bijvoorbeeld met een geneesmiddel.

Het is ook mogelijk om de capaciteit van de verschillende processen los in te stellen. In de toekomst hopen de onderzoekers zo aangepaste modellen te kunnen maken, die één specifieke patiënt accuraat weergeven.

De vraag blijft uiteraard of het model echt compleet is of dat er toch nog belangrijke reacties over het hoofd zijn gezien.

bron: BBC News

Onderwerpen