Bijna een kwart van de mensen die in het lab werken met nanomaterialen, doet geen enkele moeite om zich er tegen te beschermen. En de helft gebruikt misschien nog wel de zuurkast maar geen mondkapjes of andere adembescherming, zo waarschuwen Spaanse onderzoekers in Nature Nanotechnology.

Door op trefwoord te zoeken in Web of Science stelden de Spanjaarden een lijst samen met 2.300 onderzoekers die kennelijk iets met nanomaterialen doen. Die stuurden ze een vragenlijst. Er kwamen 240 ingevulde enquêtes terug, en daarop zijn de cijfers gebaseerd.

 

De redactie van Chemical & Engineering News heeft daarna nog eens rondgevraagd en komt tot de conclusie dat niemand in het veld echt verbaasd is over deze resultaten.

 

De onverschilligheid zou komen doordat nog steeds niemand weet wat de langetermijngevolgen zijn van blootstelling aan nanodeeltjes. Nog afgezien van het feit dat die deeltjes zó klein zijn dat een niet onaanzienlijk deel van de onderzoekers niet eens lijkt te beséffen dat je ze kunt inademen.

 

bron: C&EN

Onderwerpen