De FDA heeft John Zhang op de vingers getikt, de onderzoeker die vorig jaar het eerste kind van drie ouders creëerde.

Zhangs techniek werkt met twee eicellen: één levert de celkern, de andere de rest. Omdat het in de VS verboden is om het resultaat terug te plaatsen in een baarmoeder, werkte Zhang al vanuit Mexico. De FDA wil nu ook niet meer hebben dat hij in de VS reclame maakt. Mede vanwege de gekozen doelgroep: bij deze techniek denk je primair aan het omzeilen van ernstige fouten in mitochondriaal DNA, maar Zhang werft ook vrouwen wiens eicellen simpelweg over de datum zijn.

KNAW werft leraren

De komende jaren gaan veel academisch geschoolde vwo-leraren met pensioen, en hun vervangers komen voornamelijk van het hbo. Zo worden leerlingen minder goed voorbereid op hun eigen studie, waarschuwt de KNAW in een position paper. Ze pleit voor maatregelen die een carrière in het onderwijs aantrekkelijker maken voor academici, zoals lager collegegeld tijdens een extra studiejaar om een onderwijsbevoegdheid te halen.

Aluminium blijft tobben

De aluminiumsmelterij in Delfzijl is opnieuw failliet. Eind 2013 ging het voormalige Aldel voor het eerst ten onder aan een combinatie van dure energie en een lage aluminiumprijs. Die laatste heeft zich inmiddels ruimschoots hersteld maar de enige klant, Noble in Hong Kong, staat op omvallen en betaalt de rekeningen niet meer. De curator zoekt nu andere klanten voor een nieuwe doorstart.

Gen-zalm zwemt uit

In Canada kun je eindelijk genetisch gemodificeerde zalm eten. Begin augustus heeft kweker AquaBounty de eerste 4,5 ton verkocht, voor $ 11,70 per kilogram. De modificatie, die de vissen tweemaal zo hard laat groeien, dateert al uit 1989 maar de toestemming van de Canadese voedselautoriteit kwam vorig jaar pas. In de VS wordt de verkoop nog steeds tegengehouden vanwege onduidelijkheid over wat er precies op het etiket moet staan.

Raffinage op de korrel

Californië zet tien extra veiligheidsinspecteurs op de olieraffinage. Werknemers mogen voortaan anoniem bij ze komen klagen, en desnoods op eigen houtje installaties stilleggen als ze vinden dat de veiligheid in het geding is. Sommige van de vijftien raffinaderijen in de staat vormen een bovengemiddeld risico omdat ze vlak naast woonwijken staan; na een brand in 2012 zochten 15.000 omwonenden medische hulp vanwege de rook.

HFC-134a wint van HFO-1234yf

Amerikaanse autofabrikanten hoeven het koelmiddel HFC-134a in hun airco’s voorlopig niet te vervangen door een minder sterk broeikasgas, vindt een federaal hof van beroep. Onder president Obama had de EPA dat geëist, maar daarvoor gebruikte ze een wettelijke bepaling die alleen betrekking heeft op de ozonlaag. En die werd door HFC-134a óók al niet meer aangetast. Voor de producenten, Mexichem Fluor en Arkema, is het een overwinning ten koste van Chemours en Honeywell die juist zwaar hebben geïnvesteerd in de vervanger HFO-1234yf. Probleem blijft wel dat het Montreal-protocol óók de vervanging van HFC-134a voorschrijft.

Geen advies voor Trump

President Trump heeft de American Manufacturing Council opgeheven. Onder leiding van Dow-ceo Andrew Liveris moest deze raad van industriële topmensen de werkgelegenheid bevorderen, maar sinds juni waren al negen leden opgestapt. Het vertrek van Merck-ceo Kenneth Frazier, uit woede over Trumps begrip voor rechts-extremisten, was de laatste druppel. Frazier kreeg nog een trap na in de vorm van een tweet dat hij nu misschien tijd heeft om zijn ripoff drug prizes te verlagen. Liveris laat weten dat hij de gang van zaken betreurt.

Schaliegas teveel

Na lang aarzelen, en onder zware druk van aandeelhouder Elliott, heeft BHP Billiton de Amerikaanse schaliegasactiviteiten in de etalage gezet. In 2011 stak het Australische mijnbouwconcern er $ 20 miljard in maar sindsdien gaat deze tak van sport aan haar eigen succes ten onder: de olieprijs is gehalveerd en de waarde van de investering dus ook.