Shell gaat de Marcellus- en Utica-schaliegasvelden in de VS verrijken met een groot petrochemisch complex dat ethaan uit dat schaliegas kraakt en omzet in 1,6 miljoen ton polyetheen per jaar.

De fabriek in Potter Township, Pennsylvania, kost een paar miljard dollar; de ingebruikname staat na 2020 gepland. Op het project wordt al gesproken sinds 2012; dat Shell het aandurft getuigt van een zeker optimisme over de langetermijnverwachtingen van schaliegaswinning.

Engeland frackt

Voor het eerst sinds 2012 is in Engeland een vergunning verleend voor schaliegaswinning. Third Energy mag gaan fracken onder Kirby Misperton, in het noorden van Yorkshire. Anders dan de Schotse regering, die vasthoudt aan een moratorium op schaliegaswinning, moedigt de regering in Londen haar lokale autoriteiten juist aan om aan de winningsplannen mee te werken. Maar de meesten kijken wel uit om hun kiezers tegen zich in het harnas te jagen.

Einde drisapersen

Prosensa’s droom is definitief voorbij. Het Amerikaanse BioMarin, dat het noodlijdende Leidse biotechbedrijf in 2014 overnam voor $ 680 miljoen, staakt alle pogingen om het duchennemedicijn drisapersen alsnog ergens toegelaten te krijgen. Een hint van de Europese beoordelingscommissie CHMP dat er opnieuw een negatief advies zat aan te komen, gaf de doorslag. Begin dit jaar bleek de FDA ook al niet gevoelig voor BioMarins pogingen om een positieve draai te geven aan de uitslagen van de klinische tests. Het bedrijf zet nu liever in op een nieuwe generatie kandidaat-duchennemedicatie. Voor patiënten die nu met drisapersen worden behandeld, wordt een oplossing gezocht.

Geld voor medische innovatie

Gilde Healthcare heeft bij diverse investeerders € 250 miljoen euro opgehaald voor een nieuw groeikapitaalfonds. Binnen de medische technologie en de geneesmiddelenontwikkeling richt Gilde Healthcare IV zich op ´scale-ups´, investeerdersjargon voor snel groeiende start-ups die je binnen een paar jaar met vette winst kunt verkopen of naar de beurs kunt brengen.

Adieu plastic

Net als Nederland gaat ook België stoppen met het gratis uitdelen van plastic zakjes aan de kassa. Eerst kondigden Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een verbod af, respectievelijk per 1 december 2016 en 1 september 2017. De Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege aarzelde nog. De federale minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem heeeft nu echter voor het hele land een verbod afgekondigd op zakjes van minder dan 0,05 mm dik, terwijl voor de dikkere een ‘ontradende minimumprijs’ gaat gelden die duidelijk hoger ligt dan de nu gebruikelijke vijf cent. Een ingangsdatum is nog niet bekend.

UU beloont onderwijstalent

In 2020 wil de UU 60 hoogleraren in dienst hebben die specifiek zijn aangesteld vanwege hun onderwijsprestaties. Nu zijn dat er nog maar 32, al loopt sinds 2011 een ‘teaching fellows’-programma om het te stimuleren. Volgens het college van bestuur loopt de UU voorop als het gaat om waardering van onderwijs, maar blijft de waardering van onderzoek groter.

Efficiënt studeren

Momenteel behaalt 69 % van de studenten binnen vier jaar het bachelordiploma, meldt de universitaire koepel VSNU. Vijf jaar geleden was dat nog maar 56 %. Als belangrijkste oorzaak wordt de ‘harde knip’ opgegeven die inhoudt dat je alle bachelorvakken moet hebben gehaald vóór je aan je master begint. Wat ook helpt is dat er dankzij verbeterde studiekeuzevoorlichting minder wordt geswitcht.

Muizen verknippen tegen lyme

De bevolking van het eiland Nantucket, voor de oostkust van de VS, heeft wel oren naar een plan om de lokale muizen massaal genetisch te verbouwen. De dieren dienen als reservoir van de Borrelia-bacterie, die bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaakt. MIT-onderzoeker Kevin Esvelt denkt ze met CRISPR-editing resistent te kunnen maken. Zet je voldoende van die gen-muizen uit dan neemt de natuurlijke populatie vanzelf de mutatie over, zo is het idee. Of zo´n radicale ingreep in een ecosysteem verstandig is mag je gerust betwijfelen, en Esvelt stelt voor om het eerst te proberen op een onbewoond eiland. Welk gen hij precies moet verknippen voor het beoogde doel, weet hij trouwens ook nog niet.

Onderwerpen